top of page
CADShop_logga_stor_korrekt-page-001-remo
SketchUp-Pro-Horizontal-RGB-240px.png
SU2021-ChannelImagery-Aerial-4000x3000.p

Nyheter i SketchUp Pro 2021

Det har hänt spännande saker i samband med den nya releasen av SketchUp. Till att börja med har Trimble bytt logga på SketchUp och dess tillhörande program och tillägg bland annat Layout, Stylebuilder, 3D Warehouse samt Extension Warehouse.

Pre Design

SU2021-WebImagery-Prod-PreDesign-HeroIma

En annan ny funktion Trimble har släppt är något som heter Pre Design.Trimble vet att du som AEC-proffs strävar efter en värld där varje tillägg till den byggda miljön fungerar i harmoni med den naturliga omgivningen. Denna harmoni kräver en komplett förståelse för byggplatsens sammanhang redan innan man påbörjar ritningarna i SketchUp.


Därför har Trimble skapat PreDesign. Ett nytt verktyg för klimatefterforskning som hjälper dig att få en bättre förståelse för den lokala miljön och projektets omgivning innan du börjar designa i 3D.

PreDesign låter dig hämta väderuppgifter specifikt för byggplatsen och länkar klimat med typ av byggnad för att föreslå lämpliga arkitektoniska gensvar. Intuitiva diagram för solens bana visar de områden på platsen som behöver skyddas från att överhettas av solen.

 

Programmet gör mer än att flagga för problem: PreDesign föreslår även effektiva strategier för glas, skuggning och övre belysning för varje fasad av byggnaden. Det låter dig börja i helt rätt riktning.

Pre design finns ej för klassiska licenserna utan endast för hyreslicenser. 

Förbättra din tagghantering med Tagg-mappar i SketchUp

De flesta vet hur krångligt det kan vara att hantera långa listor på taggar och scener, särskilt i komplexa modeller som ska 2D-dokumenteras i LayOut. För att göra det enklare för dig kan du använda tagg-mappar i SketchUp och LayOut för att organisera dina taggar med snabbare åtkomst och kontroll över synlighet i grupper. Oberoende av om du använder taggar för att förbereda modeller för designscenarier, dokumentation, rapportering eller visualisering tror vi att det kommer att bli mycket enklare att hitta och arbeta med taggar när du grupperar dem i mappar. Dessutom kan du kontrollera synlighet för alla taggar i en mapp med en enda åtgärd samt välja flera taggar eller mappar samtidigt för att visa eller dölja stora delar av din modell.

06-SU2021-Blog-Tags-Sorting.gif

Live-komponenter i SketchUp

Live-komponenter är komponenter som du kan ladda ner och ändra enkelt direkt i din SketchUp.

Live-komponenterna har programmerats med modelleringslogik som kontrollerar deras geometri – de är justerbara objekt som ritar om sig själva i realtid. Vad betyder det egentligen? Att använda live-komponenter gör projektet mer skalbart och är fördelaktigt för många användarsituationer, inklusive arkitektonisk konfiguration, inredningsdesign, modellering av existerande strukturer, planering av utrymme och snabba iterationer av koncept eller estetik. Se klippen till vänster för en demonstration eller hämta en live-komponent till din SketchUp-ritning via 3D Warehouse alternativ HÄR!

 

När du har valt en live-komponent kan du föra in den direkt i din modell, där du kan kontrollera komponentens parametrar i dialogrutan och även konfigurera live-komponenten (Configure Live Component). I och med att du justerar parametrarna och komponenten ändras direkt så är live-komponenterna lätta att modifiera för att passa just dina önskemål.

Bakom kulisserna drivs live-komponenter av en ny plattform för datordesign: Materia. Framöver kommer Materia och live-komponenter att låsa upp helt nya sätt att arbeta på i SketchUp och i andra Trimble-produkter. Den här lanseringen är bara början för live-komponenter. Vi arbetar fortfarande aktivt på att förbättra funktionens prestanda och användbarhet samt på att utveckla fler objekt som du kan använda för modellering.

bottom of page